zondag 17 maart 2013

St Patrick: Patrick in Ierland

Ongeveer zestienhonderd jaar geleden, in een kleine stad in Engeland, was er een jongen met de naam Patrick. Patrick groeide op in een rijk gezin en zijn vader was een zeer machtig man. Patrick had alles wat hij zich kon voorstellen. Maar op een dag, toen hij 16 jaar werd, hoorde hij de familie-bedienden roepen: "Ren, ren!, Pas op voor je leven!, Verstop je! " Een bende overvallers kwam namens de Ierse koning binnenvallen, en het landgoed en het huis werden vernietigd. Patrick voelde dat iemand hem pakte, vastbond en meenam naar een wachtend schip. Patrick wist wat dit betekende: hij was ontvoerd om als slaaf in Ierland te werken.
Patrick dacht eerst dat zijn vader hem zou komen redden, maar zodra ze op zee waren richting Ierland, gaf hij alle hoop op. Toen ze aankwamen in Ierland, werd Patrick als slaaf verkocht aan een rijk man. Hij werd gedwongen te werken op de boerderij, altijd buiten in de kou, met de varkens, schapen, in de natte regen, in de hete zon, het maakte niet uit wat voor weer het was, Patrick moest werken.
Patrick was meestal eenzaam en miste echt zijn familie. Hij leerde Iers en hij leerde zich te gedragen als een echte Ierse jongen. Na een lange tijd van eenzaamheid, leerde hij ook om te bidden en bracht hij veel van zijn tijd door al zingend en biddend tot God. Op een dag hoorde hij een stem in zijn droom die hem vertelde om te ontsnappen. Met veel angst in zijn hart, besloot hij zijn kans te nemen en liep hij weg van de boerderij, in het midden van de nacht. Als hij ooit zou worden gevonden, zou hij worden gedood!
Na een lange reis in alle stilte, kwam hij eindelijk aan bij de kust, waar een klein schip klaarstond om te vertrekken. Hij wilde zich bij hen aansluiten op hun reis naar Engeland, maar zij weigerden hem. Net als hij op het punt stond om op te geven, lieten ze hem toch als werker aan boord. Patrick was op weg naar huis, na zes verschrikkelijke jaren. Maar in die zes jaar, vond hij God.
Na een lange wandelreis door Engeland, kwam Patrick eindelijk thuis. Zijn moeder en vader waren zo verrast hem te zien! Ze hielden een groot feest en nodigden al hun vrienden uit om de thuiskomst van hun zoon te vieren.
Patrick besloot dat hij wilde gaan studeren, zodat hij kon meer leren over de bijbel, en anderen vertellen over Jezus. Op een nacht droomde hij over het Ierse volk en ze zeiden hem: Kom terug, kom weer bij ons wonen! Patrick wist dat hij naar Ierland moest terugkeren om Gods liefde met de mensen daar te delen. Na zijn studies ging hij terug naar Ierland en kreeg toestemming van de koning om te prediken over Jezus.
De meeste Ieren aanbaden toen de natuur, vooral de zon, en dus vond Patrick altijd een manier om de natuur te gebruiken om mensen te wijzen op God. Hij gebruikte zo bijvoorbeeld het klaverblad (shamrock), om uit te leggen over God als Vader, Zoon en Heilige Geest.
Vandaag, 17 maart, vieren de Ieren Saint Patrick's Day, in herinnering van de allereerste zendeling die het evangelie buiten het Romeinse rijk ging verkondigen. Dit was zijn verhaal, erg kort samengevat natuurlijk, waardoor een boel mooie elementen van de geschiedenis ontbreken, maar zo houden we het bij de kern

Geen opmerkingen:

Een reactie posten