vrijdag 28 maart 2008

dragen door gebed

Elkaar dragen in gebed; hoe doe je dat? Als gemeente, vrienden, familie, wil je alles doen om te helpen, maar je bent zo machteloos. Deze mensen, familie en vriend van Eva-Lianne, hebben zo te lijden, maar tegelijk zijn ze zo een voorbeeld van wie Jezus is. Eva lijkt op haar familie wat dat betreft, ook in haar zag je Jezus' karakter!!!

Ik kan nog steeds geen woorden vinden... toch weet ik dat er hoop is. Zowel voor Eva-Lianne, die goed terecht gekomen is, bij God, als voor haar nabestaanden. Ook met hen heeft God een volmaakt plan, dat we door de wazigheid van verdriet soms nauwelijks kunnen zien, maar dat er echt wel is.

Lieve Vader God, U die ons kent en ons gemaakt heeft en die het beste met ons voorheeft,

Vader God, ik wil U smeken, geef hen
... liefde die ze kunnen voelen, door uw Geest, door aanraking van elkaar.
... kracht van U alleen, waardoor ze aan U blijven vasthouden, voor altijd.
... rust, voldoende om 's nachts te kunnen slapen.
... geloof, in Uw heilsplan voor ons allen.
... genezing, dat ze kansen krijgen om te praten, huilen, zonder zich sterk te moeten houden.


Vader God, ik wil U vragen, geef ons
... wijsheid, om hen eerlijk te behandelen en de juiste steun te kunnen bieden.
... inzicht, in de pijn die ondraaglijk is.
... hoop, zodat we die te gepaste tijde kunnen delen.
... volharding, dat we hen mogen blijven steunen, ook na een lange periode.
... geduld, dat wij hen in ere laten en dat we hen kansen bieden om te huilen, rouwen.


Vader, ik smeek U: blijf dicht bij en houdt hen dichter bij U dan ooit! U geeft hoop! Wij verwachten alles van U!

maandag 24 maart 2008

Waarom... waarom Eva?

Als een meisje (Eva-Lianne de Visser) van bijna 20 plots overlijdt door een auto ongeval ... dan vult het mijn hart vol ongeloof en onbegrip. Waarom Eva? Waarom nu? Waarom?

Toen mijn grootouders overleden, waren we redelijk voorbereid. Maar Eva ... 19 jaar ... En zo dicht bij ons, iemand die lang in onze jeugdgroep zat en nog steeds bij onze kerk hoorde. Niets heeft ons of haar familie of vrienden gewaarschuwd. Dood is ze. Ik snap er niks van. Zoveel mensen zijn kapot gemaakt vanbinnen. Als ik me al zo rot voel, wat gaat er dan door haar ouders heen? Haar broer, zus, vriend?

Waarom? Waarom 20 jaar vreugde en dan plots niets meer. Het maakt me bang. Ik ben niet bang voor de dood. Eva is bij God en zij heeft niks meer te lijden. Maar al de pijn die achterblijft, dat geeft me angst, angst voor het onverwachte in het leven.

Ik bid voor Gods genezing in de harten van haar ouders, haar vriend, broer, zus, vrienden. Genezing voor diegenen die het nieuws moesten brengen bij haar ouders; genezing voor die jongen die achter het stuur zat. Genezing voor zovelen. Genezing voor ons allen. Het doet echt pijn, alsof er een stuk van je hart is afgebroken.

Vader, genees ons hart.

vrijdag 21 maart 2008

vragen en nog meer vragen

Sommigen beweren dat het christelijk geloof een verzinsel is om antwoorden te geven op levensvragen. Je kent het wel; God heeft niet de mens geschapen, maar de mens heeft God geschapen om een aantal antwoorden te kunnen vinden op bestaande vragen.

De twee kanten zijn met de logica verdedigbaar: God schept de mens naar Zijn beeld dus is het logisch dat de mens verlangt naar een relatie met die Schepper. OF De mens ontstaat uit het niets en zit met levensvragen, dus verzint hij iets over een Schepper, waardoor hij 's nachts rustiger kan slapen: hij weet waar hij vandaan komt.

Er wordt wel steeds één ding over het hoofd gezien: Het christelijk geloof geeft helemaal niet alle pasklare antwoorden die mensen zoeken. Akkoord, ik ben christen, dus ik weet waar ik vandaan kom, waarom ik hier ben, wat het doel is van mijn leven en waar ik naar toe ga. Maar ik blijf met vele vragen zitten, geloof me.

Onlangs kocht ik een boek genaamd "Wat & Waarom ik geloof." Het zou je moeten helpen om jezelf beter te funderen in het christelijk geloof. Als je er doorheen bladert, zie je heel veel theologie die gebruiksvriendelijk in elkaar is gestoken, op maat van jongeren! Echt een boek voor mij, dat ik kan gebruiken om te groeien in mijn kennis en mijn geloof, en dat ik kan gebruiken in het jeugdwerk. Maar wat ik bijzonder boeiend vind aan het boek, is dat het bestaat uit 160 vragen! Geen antwoorden, maar vragen! Met andere woorden: als je als christen dus eindelijk een degelijk én gebruiksvriendelijk boek vindt dat gaat over het "wat" en het "waarom" van het geloof, dan heb je nog altijd niet alle antwoorden. Hooguit meer vragen dan voordien.

Natuurlijk is het boek bedoeld om je leidraden te geven om je eigen antwoorden te vinden, maar uiteindelijk hebben we nog steeds evenveel zin-vragen als andersgelovigen.

Christenen hebben geen pasklare antwoorden op elke vraag, dus dat kan nooit een reden zijn om een godsdienst uit te vinden. We zitten vaak met dezelfde vragen als anderen. 

We geloven in God als Schepper, we geloven in Gods volmaakte plan voor ons leven. Maar dat heeft bijna nooit iets te maken met de waarom-vragen, met de gevoelsvragen waar we mee zitten. Met andere woorden: We're all in the same boat here ;-)
Hoe groot is het heelal?
Wanneer ontstond God?
Waarom gaan mensen dood aan ongeneeslijke ziektes die niet hun eigen schuld zijn?
Wat is de mens?

vrijdag 14 maart 2008

tussen de regels door...

In een vergadering ...
Mensen wat fijn dat we er allemaal zijn!

Brugge en Gent, ik haal het altijd door elkaar.
Ben je net getrouwd, waarom heb je dan geen wallen onder de ogen?
Moeten we geen bloemetje sturen naar dinges? Ja, goed idee, dat doen we direct.
Zullen we volgende keer aan de éne kant van de wereld samenkomen of liever aan de andere kant? Het midden is bezet. Het andere midden is € 9000.
Geert Soete? Is dat die die zo ... (armen in de lucht zwaaiende en heen en weer bewegend)? Ja zegt iedereen enthousiast, dat is die!
We moeten de tijger vernoemen, misschien kan hij zelf even langs komen. Goh, de tijger verkoopt overal warme broodjes, bij jou ook?
Laat de doden de doden begraven! Pas op of ik ga naar huis!
Ik heb dat ook op de startdag gedaan! Startdag? Is er een startdag? Wanneer is dat dan? Op 1 januari of 1 september? Waar starten we dan mee?
Als je geld wilt moet je erom vragen!!!
Dit is niet gemeen bedoeld dit is gewoon nonsens tussen de regels door. Ik heb genoten, ook van de rest.

maandag 10 maart 2008

iemand op wie je kunt rekenen

"Als je iemand's vertrouwen wilt 'winnen', zul je jezelf moeten bewijzen, laten zien dat je betrouwbaar bent", las ik onlangs in een artikeltje. Klinkt logisch hè, niemand houdt van teleurstelling, dus lijkt het logisch dat je eerst maar eens moet bewijzen wat voor een vriend je bent, voordat iemand je als vriend gaat zien.

Toch lees ik op vele blogs dat mensen op zoek zijn en blijven naar betrouwbare anderen: vrienden met wie je je leven kunt delen. Velen hebben die nog niet echt gevonden, of dachten het en zijn teleurgesteld.

Kijk, als iedereen weet hoe belangrijk vertrouwen, eerlijkheid, oprechtheid, openheid, gevoelens, rekenen op, ... is, maar bijna niemand vind die dat ook kan zijn, dan betekent dat dus dat we er zelf ook niet zo super in zijn. Anders hadden "jullie betrouwbaren" elkaar allang gevonden ;-)

En het is zo: hoe belangrijk wij vertrouwen ook vinden, wij stellen elkaar als mensen constant teleur. Hoe hard we onszelf ook bewust zijn van onze gevoelens, we presteren het toch steeds om andermans gevoelens te kwetsen. Hoe graag we ook op een ander willen kunnen rekenen, we houden vaak zelf ons woord niet eens.

En daar zit volgens mij de sleutel: kijk in je eigen hart, en meet de ander volgens die maatstaf. Kwetst iemand jou? Vergeef hen en besef dat ook jij bekwaam bent om te kwetsen. Maar ga in elk geval door.

Mensen, laat elkaar niet vallen wegens teleurstelling of gekwetste gevoelens; vergeef en ga door.

Begin elke nieuwe vriendschap met 100% vertrouwen, en laat het niet zomaar afzwakken.
Laat je kwetsen. En ga door. Laat iemand jou teleurstellen en bewijs het tegendeel door er te blijven zijn voor die ander.

Meet anderen met de maatstaf waarmee jij gemeten zou willen worden. En wees een betrouwbare ander voor wie je ook tegenkomt.