vrijdag 14 augustus 2009

vind de haai

Een ex-collega bij Sitel vertelde me ooit eens zijn droom. Hij houdt van surfen en in zijn droom was hij dus aan het surfen in de zee, tot hij plots haaien ontdekte.

Veel meer van zijn droom herinner ik mij niet, maar wel de uitleg die hij er zelf bij had ontdekt.

Het surfen is vergelijkbaar met het dagelijks leven. Je geniet ervan, je hebt dromen, je wilt dingen bereiken, je wilt je inzetten en je wilt groeien, beter worden, jezelf ontwikkelen, anderen helpen, een voorbeeld zijn, kortom genieten en een verschil maken.

De haaien vergelijk je dan met de tegenslagen, meestal onverwachts. Iemand die een belofte niet nakomt, iemand die je begint uit te schelden zonder reden. Een grote fout die je zelf maakt, iemand die jou kwetst, of jij die iemand anders kwetst. Een ziekte, pech met de auto, geldzorgen, wat ook.

De haaien zijn een grote afleiding van het surfen. Zodra je de haaien tegenkomt, kun je al heel snel van de kaart zijn. Je raakt ontmoedigd, je vergeet helemaal waar je mee bezig was en je raakt in een spiraal van negativiteit. Of je reageert razendsnel en gaat zelf beginnen schelden, veroordelen, ...

De kunst volgens mijn collega is, om de haaien zo snel mogelijk te identificeren.

Hij zei dan "Find your sharks and once you identify them, keep surfing!"

Zodra je een tegenslag of aanval of kritiek ook als haai kunt identificeren, kun je ook sneller de stap zetten om je er niet door te laten afleiden. Rekening ermee houden, dat wel. De consequenties dragen, dat wel. Vergeving vragen, dingen uitpraten, je moet er zelfs iets aan doen.

Maar laat de haai je niet afleiden van het surfen zelf.

Laat de aanvallen, tegenslagen je niet afleiden van je passie en gedrevenheid. Blijf doorgaan.

Deze droom + uitleg heeft veel voor mij betekend. Het is al 5 jaar geleden dat hij me dit vertelde, maar afgelopen week kwam ik hem toevallig tegen, en later las ik in een boek het onderstaande en toen moest ik terug aan de haaien denken.

In "A Cup of Coffee at the Soul Cafe" van Leonard Sweet, lees ik het volgende: De Bijbel zegt: "Daarom moeten allen die lijden omdat God dat wil, het goede blijven doen en hun leven toevertrouwen aan hem op wie wij mogen vertrouwen omdat hij ons heeft geschapen." 1 Petrus 4:19
Als je als christen leeft, zul je lijden. Als je leeft met integriteit, zul je lijden. Als je leeft in eerlijkheid, zul je lijden. Als je je inzet voor rechtvaardigheid, zul je lijden.

Het doet mij denken aan mijn lijftekst
Hebreeen 11:5 Vrouwen kregen hun doden terug doordat die uit de dood opstonden. Anderen werden gemarteld tot de dood erop volgde en wilden van geen vrijlating weten, omdat ze uitzagen naar een betere opstanding. 36 Weer anderen kregen te maken met bespotting en geseling, zelfs met arrestatie en gevangenschap.

Wil je echt voor eerlijkheid, integriteit, rechtvaardigheid gaan in je leven? Laat je dan niet afleiden door de haaien die je tegenkomt, maar blijf surfen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten