woensdag 16 februari 2011

born this way?!?!

Over het nieuwste nummer van Lady Gaga waren de headlines duidelijk afgelopen zaterdag, een voorbeeldje: “Born This Way”, breaks iTunes record for fastest selling #1 single and most #1s worldwide". Aan een razend tempo werd het langverwachte nummer gedownload over heel de wereld, en ook in ons land stond de teller niet stil. Vorig jaar maaide Lady Gaga nog het gras weg voor de voeten van Justin Bieber door als eerste in de geschiedenis een miljard views op youtube.com op haar persoonlijke naam te krijgen.

Ik heb niks met Lady Gaga en heb eerlijk gezegd een behoorlijke hekel aan haar verschijning. Haar teksten zijn dubieus, alleen het ritme van haar muziek kan me af en toe nog wel beroeren. Soms. Lady Gaga is niet mijn favoriet. Maar ik kan niet langer negeren dat ze iets heeft. Ik kan niet langer doen alsof ze maar een verschijning is die wel weer zal verdwijnen. Deze vrouw heeft invloed in de wereld waarin ik leef en ik moet mezelf confronteren met de vraag: Waarom? Wat is het dat die vrouw zo gigantisch populair maakt? 
Lady Gaga is niet slechts een artiest, ze is een unicum. Lady Gaga roept "Mijn Kleine Monsters" tijdens een concert in Vlaanderen en alle fans raken in extase, ze zijn als het ware gehypnotiseerd en hebben allemaal het idee dat zij hen persoonlijk aanspreekt. En dit zijn niet slechts de hormonale tieners, dit zijn volwassen mensen en jongeren van alle leeftijden!
 
 Zoals een vriend het beschreef: "Lady Gaga's boodschap is dat men niet moet proberen iemand anders te zijn, maar dat men de eigen identiteit volledig moet tonen. Vroeger wou iedereen bijvoorbeeld zijn zoals Elvis, of een bepaalde atleet... iedereen had een rolmodel dat ze wilden navolgen. Maar daardoor verloor men de eigen persoonlijkheid. Lady Gaga staat lijnrecht tegenover die afvlakking, en toont hoe het KAN zijn." Of met haar eigen woorden:  "Don't you ever let a soul in the world tell you that you can't be exactly who you are." of "You have to be unique, and different, and shine in your own way." 

Als ik dan luister naar haar nieuwe nummer, dan begin ik enigsinds te begrijpen dat die vriend, misschien wel eens gelijk zou kunnen hebben. Ik citeer een paar regels:

... "There's nothin' wrong with lovin' who you are" She said, "'Cause He made you perfect, babe" ... I'm beautiful in my way, 'Cause God makes no mistakes ...
Psalm 139 komt direct bij me op. God heeft ons gewoven in de moederschoot en wist precies hoe Hij jou wilde maken. God maakt geen fouten en heeft jou lief zoals je bent. Dit is een waarheid die staat als een paal boven water. Dit is waar ik mij persoonlijk al jarenlang voor inzet: Dat jongeren en ouderen gaan inzien hoe waardevol ze zijn. Dat mensen gaan leren aanvaarden wie ze zijn en van daaruit God en anderen kunnen leren liefhebben. Dat mensen de schoonheid die God in hen gelegd heeft gaan inzien, aanvaarden, gebruiken, ontwikkelen. Dat mensen leugens en trauma's achter kunnen laten en in vrijheid met Jezus op pad kunnen gaan. Zoals ze zijn. Zoals ze gemaakt zijn. Zoals ze bedoeld zijn door en voor God. Dat is zo ongeveer een samenvatting van waar ik voor sta. Mensen doen beseffen dat God hen gemaakt heeft met een plan, met gaven en talenten, met sterke punten en karakter.
De nood aan dit soort bemoediging en coaching is groot. En zovelen beseffen dat niet. Zo vaak kom ik in een kerk of andere groep en mis ik dat besef: Het besef dat jongeren nood hebben aan ondersteuning van het ontdekken van wie ze zijn. Dat jongeren leren hun eigen karakter en talenten leren omhelzen. Zo weinigen van ons beseffen die noodzaak. Het zou best wel eens een van de grote aanleidingen kunnen zijn van de kerkverlating die er bij jongeren speelt: ze voelen zich verkeerd begrepen, ze hebben het idee dat ze iemand anders moeten kopieren, dat het enkel draait om het zo goed mogelijk nadoen van de ander. Jezelf wegcijferen betekent dat niet langer nederig zijn maar het komt neer op het negeren van wat God ons gegeven heeft, en vervangen met wat mensen ons opleggen. Juist daarom hebben we trouwens zo'n moeite om het begrip "wegcijferen" te begrijpen: we verbinden het met faken en doen alsof we iemand anders zijn.
En dan staat er iemand als Lady Gaga te roepen dat zij wel begrijpt waar je mee worstelt. Dan staat zij te zingen dat je iets waard bent omdat God je gemaakt heeft zoals Hij wilde. Dan schrijft ze het Kleine Monster manifesto waarin je je wel gewaardeerd voelt. Geen wonder dat ze populair is, ze legt de nadruk precies waar de nood het hoogst is. Ze raakt haar Kleine Monsters diep in hun hart omdat ze goed beseft wat hen bezighoudt. Ze ziet precies naar wat voor liefde en waardering mensen op zoek zijn. En ze vult de leegte.
Het probleem zit hem niet in de verschijning, de muziek of zelfs het inzicht in de noden van jongeren. Het probleem zit veel discreter verwerkt in het antwoord dat ze biedt. Lees even dit zinnetje, iets vollediger dan hierboven: ... I'm beautiful in my way,  'Cause God makes no mistakes, I'm on the right track, baby, I was born this way...
Heel discreet staat er tussen die prachtige waarheid dat je door te beseffen wie je bent, automatisch "on the right track" bent. En daar gaan mensen ook in mee. Omdat God je gemaakt heeft zoals Hij wilde, kun je vervolgens maar gewoon jezelf aanvaarden en doen wat je wilt. Ergens anders in hetzelfde lied zingt Lady Gaga "Just love yourself and you're set" en vliegt daarmee helemaal voorbij aan de waarheid dat anderen liefhebben ook aan de orde moet komen. Dit maakt het lied zelfs puur bedrog. Want wie enkel zichzelf liefheeft, zal ook snel verbitterd raken. "He that falls in love with himself will have no rivals" - Benjamin Franklin.

Born this way ... aanvaard wie je bent en met welk doel je geschapen bent, om God lief te hebben en je naaste als jezelf lief te hebben. Mensen hebben nood aan erkenning van wie ze zijn. Maar mensen hebben ook richting nodig om te zien met welk doel ze hier zijn.

We were born this way to love God and one another!