vrijdag 19 september 2014

delen

Op de page van Geefplein Ieper schreef iemand dat 'ie niet snapte hoe dit kon werken: mensen die met zijn allen naar een plein komen, enkel en alleen om dingen te geven en te krijgen.

Er moest en zou misbruik van komen en het hele project zou nergens op slaan. Gelukkig bewees de praktijk het tegendeel: mensen kregen er vreugde van om te schenken, om een ander te helpen, of gewoon een pleziertje te doen!

Ik kan al bijna niet meer onthouden hoeveel wij van vrienden en buren gekregen hebben de afgelopen maanden. Komkommers, tomaten, pruimen, appels, soep of een taart, aardappels, pralines, ... En we geven weer weg. We bakken er iets mee en geven het weer door, aan dezelfden of anderen. Niemand houdt score bij, we zijn gewoon met zijn allen gastvrij en vrijgevig.

Het geeft me een zalig gevoel, als mensen zo hun leven met mekaar delen. Zonder agenda. Zonder iets terug te verwachten.

We dienen mekaar. We hebben mekaar nodig. Zo zijn we gemaakt.

Wat onze geschiedenis, politiek, economie, media, er ook van gemaakt hebben, we blijven zoeken naar manieren om te zijn zoals we zijn: mensen die houden van mensen.

Mensen zijn voor mekaar gemaakt. En dat mag soms best wel eens iets kosten. Een offer. Een gunst. een beetje geduld en liefde.

We zijn gemaakt om te zijn wie we zijn, niet wie we verwacht worden te zijn.

Henri