maandag 17 december 2012

een jaloerse God



How He loves us - PAL 14: God houdt van jou!
Omdat dit vanavond het themalied was op PAL 14, heb ik dit stukje van een paar maand geleden vertaald. Laat het tot je hart spreken.
Tijdens TeenStreet deze zomer, nadat ik daar drie dagen ziek in bed had gelegen, liep ik de grote zaal binnen, waar meer dan 3000 tieners en hun leiding olv The Outbreakband het lied "How He Loves" aan het zingen waren, een lied dat ik nooit eerder had gehoord. Het lied raakte mijn hart en deed me denken over mijn leven - in een mum van tijd.

Gods karakter
De eerste regel "He is jealous for me" vat zoveel samen van wie God echt is. God speelt niet met onze gevoelens, God manipuleert niet, Hij is geen control freak, Hij is niet de slechterik die er plezier in heeft mensen te straffen, Hij is niet degene die met aardbevingen en overstromingen smijt om ons te waarschuwen, Hij dwingt mij tot niets. Hij is ook niet mijn kameraadje die alles tolereert wat ik doe. Nee, God is een jaloerse God. En bij God is jaloersheid iets goeds, want Hij is volmaakt goed. Jaloersheid betekent dat Hij om me geeft, Hij houdt van me en Hij kan het niet hebben wanneer we onze tijd, ons leven verdoen aan andere dingen. Het kwetst Hem wanneer we dingen doen die Hem niet eren. Maar bij God betekent jaloersheid ook dat Hij geduldig is, Hij is zachtmoedig, Hij is vriendelijk, Hij is genadig. Hij wacht tot ik mij terug tot Hem keer, elke keer opnieuw. Hij is een rots die niet wankelt. Het zinnetje "He is jealous for me" betekent dat Hij ernaar verlangt dat ik stop met egoïstische zaken, en dat Hij voldoende om mij geeft, voldoende liefde heeft om toch weer door te gaan met mij, als ik terugkom. Zoals je het mag horen in het lied "Coming back" van Indian Summer.

Gods liefde
Hij houdt van ons, dat is het centrale thema hier. Het is een zachtmoedig lied, sommige regels zijn erg poëtisch, je moet ze goed bestuderen, wil je het hele idee snappen. Ik hou normaal niet van dit soort liedjes, maar bij deze is er zo een samenhang met wie God werkelijk is, met wat de Bijbel ons onderwijst, en met de realiteit van Gods liefde in ons dagelijks leven. Elk deel van het lied werkte er naartoe om ons te confronteren met de waarheid en diepgaande liefde die God voor ons heeft.
Wat er ook gebeurt met ons, Gods liefde verandert niet.

Onze reactie op zonde
Voor sommigen kan zo een confrontatie met zonde verlammend werken. Nergens in de Bijbel zien we dat we door onze zonde zouden moeten stoppen met God te zoeken. Het tegenovergestelde is waar: keer terug tot God! Maar zo vaak voelen we ons verlamd; Ik hoorde net dat God jaloers is, en ja, ik ben weer het verkeerde pad op gegaan, dus nu ga ik zitten tobben en huilen over mijn zonde. Maar voor ik het weet, is dat het enige wat ik doe.
Maar weet je, dat is niet wat God wil voor ons! We moeten nederig zijn, we moeten ons van zonde bekeren, we moeten stoppen met egoïstische daden, maar nooit betekent dat dat we er depressief van moeten worden en onszelf moeten stilleggen in de zin van "Ik kan God of anderen niet dienen want ik heb gezondigd." Door onszelf zo te straffen, verspillen we veel tijd, en weet je, dat op zich is ook alweer zonde. Het betekent namelijk dat we Gods vergeving, Gods liefde, Gods ware genade niet hebben begrepen en dat we liever onszelf nog een tijdje blijven straffen.

Een orkaan van vreugde
Neeeeeeeee, want dan verandert het rustig mooie lied in een orkaan en we zingen "I don't have time to maintain these regrets when I think about the way He loves us!" Zulke krachtige woorden dat ze me doen wenen, ik huil tranen van vreugde, want plots besef ik weer dat Gods genade, Gods vergeving, Zijn liefde niet een theoretisch stuk is van een religieuze deal. Het is echt, het is waar, en het gaat zo diep! Zulke liefde van zo een heilige God kan enkel die vreugde als resultaat hebben!
De gedachte dat ik puur door genade van God mag verdergaan zorgt werkelijk dat "my heart turns violently inside of my chest" zoals het lied zegt. Ik leef op genade! God is een genadig God, wanneer ga ik het ooit leren?
Zulke liefde van zo een heilige God, dat is mijn drijfveer. Het is mijn reden om 's morgens uit mijn bed te komen, want Hij verandert niet!
Luister naar het lied als je even tijd hebt. Laat de waarheid van Gods liefde in je hart zinken vandaag en laat zijn liefde en genade je zuurstof zijn voor elke dag, van nu tot in eeuwigheid.
Ah, en ik ga mijn zonden niet openbaar neerschrijven hier, als je wilt verder praten of vragen hebt, stuur gerust een mailtje of berichtje, zo kunnen we elkaar bemoedigen om heilig te blijven, vervuld met vreugde en genade!